We zijn klaar voor het nieuwe seizoen... 🐐🏅❄️
Geen <br/>gemekker
De bokken voelen <br/>zich op hun gemak

September '23

Binnen onze geitenfarm staat gezondheid en welzijn hoog in het vaandel en daar stemmen we zoveel mogelijk keuzes binnen het bedrijf op af. Het verbeteren van de leefomstandigheden van zowel onze geiten als bokken speelt hierin een essentiële rol en niet voor niets denken we op dagelijkse basis na over het optimaliseren van een zo efficiënt mogelijke leefomgeving van onze club hardwerkende toppers.

De aandacht en energie die we hierin steken, vertaalt zich in goede resultaten op diverse fronten, en zo ook bij de uitval van het aantal bokken, wat dit jaar is neergekomen op een percentage van slechts 1.69%. We merken dat we dit met gepaste trots vermelden en als we naar het landelijke gemiddelde kijken is dit een mooie uitkomst. Het gemiddelde uitvalpercentage is ongeveer 5%.

Bokken zijn van cruciaal belang voor de voortplanting en daarmee de fokkerij van onze geiten, en dat maakt een lage uitval van het aantal bokken van groot belang voor de geitenhouderij. We hanteren een streng selectieprogramma, waarin we nieuwe bokken testen op verschillende factoren van de fysieke gezondheid, waaronder genetische kwaliteiten en het vermogen om onze geiten te bevruchten.

Dierenwelzijn voor <br/>goede resultaten

Zodra er te veel bokken uitvallen, heeft dat direct gevolgen voor ons inkomen, omdat er minder nakomelingen volgen en die kunnen we dan ook niet verhandelen. Daarbij is het selecteren van de juiste bokken van belang om problemen op het welzijnsgebied te voorkomen, aangezien agressieve bokken een bedreiging kunnen vormen voor de andere dieren in de kudde.

Het beperken van het aantal bokken is niet eenvoudig en hiervoor hebben we een aantal maatregelen genomen. Zo controleren we structureel de gezondheid en houden we continu een oogje in het zeil. Zodra we agressie bespeuren, scheiden we direct de boosdoeners van de rest en minimaliseren zo de kans op verwondingen. Daarnaast investeren we in de hygiënische omstandigheden in de stallen, zodat de kans groot is dat onze kudde in topconditie blijft.

Eigenaar Tijmen Verkuil is zeer tevreden over de prestatie en ziet dit als beloning voor de inspanningen van de afgelopen jaren. "We zijn er trots op dat we onze dieren in goede gezondheid en welzijn kunnen houden en tegelijkertijd onze productie op peil kunnen houden, want een lage uitval van bokken is van groot belang voor ons bedrijf en het is fijn om te zien dat onze aanpak werkt."

Het behalen van dit percentage laat zien dat een verantwoorde manier van geiten hand in hand gaat met het behalen van goede resultaten. Door er samen naar te streven om het uitvalpercentage te reduceren, kunnen we een nieuwe standaard zetten in de geitenhouderij en bijdragen aan betere omstandigheden in de sector.

We nodigen je van harte uit om onze website in de gaten te houden, ons te volgen op onze social media kanalen, je aan te melden voor onze nieuwsbrief of eens langs te komen voor een inspirerende rondleiding, dan vertellen we je graag meer!

Tijmen Verkuil
Geitenfarm Hoeve Zomerlust
Streefkerk (NL)
Lees verder
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang alle nieuwste nieuwtjes omtrent onze geitenhoeve.
Uitschrijven is gemakkelijk via de uitschrijflink in onze e-mails.
Inschrijven nieuwsbrief! 👍
 Met het inschrijven ga je akkoord met ons .